Aretha Franklin – drottningen av soul

Aretha Franklin – drottningen av soul

Hon hade en röst som kunde krossa hjärtan men också en som lika snabbt kunde läka dem igen. Soulens okrönta drottning, Aretha Franklin, besatt en röst som var få förunnad och den gjorde henne även till den första kvinnliga artisten som valts in i Rock & Roll Hall of Fame.

Det spelade ingen roll vilken musikgenre Franklin tog sig an, gospel, sensuell R&B, pop, soul, hon behärskade och dominerade dem alla.

Aretha Franklin var en sångerska med enorm passion för musik och en röstkontroll som definierade kärnan i soulmusiken och tog lyfte fram musikens djup i all sin uttrycksfullhet.

Dotter till en baptistpastor

Dotter till en baptistpastor
Dotter till en baptistpastor

Aretha Franklin föddes i Memphis 1942 och växte upp i Detroit. Hennes pappa. C.L Franklin, var en karismatisk pastor i New Bethel Baptist Church. Pastor Franklin var en utmärkt retoriker och var nära vän med Martin Luther King, Jesse Jackson, Adam Clayton Powell Jr, och andra nyckelpersoner i rörelsen runt mänskliga rättigheter. Pappans religiösa koppling gjorde också att Aretha Franklin och hennes syskon växte upp med artister som James Cleveland, Mahalia Jackson och Clara Ward, varav den sistnämnda skulle bli Franklins största förebild och inspirationskälla. Redan som barn sjön Aretha Franklin på sin pappas gudstjänster och hon inte mer än 14 år när hennes första album, Spirituals gavs ut. Det blev också startskottet på en karriär som skulle vara i nästan 60 år. Efter skivsläppet fortsatte Franklin att sjunga tillsammans med sin pappa på olika gospeltillställningar runt om i USA.
Trots att hon var skolad och djupt rotad i gospeltraditionen tog Aretha Franklin även intryck av blues- och jazzlegender som Billie Holiday, Dinah Washington, Ray Charles, Nat King Cole, Sarah Vaughn och Sam Cooke, och utifrån det utvecklade hon sin unika sångstil som var både spirituell och profan.

Skivkontrakt och karriär

Det tog ett ta innan Aretha Franklin hittade samma glöd i inspelningsstudion som när hon sjöng live. Hennes första skivor som gavs ut på Columbia Records sålde inte dåligt men de var heller inga braksuccéer. Men de sex åren på Columbia Records lät henne experimentera med olika musikstilar och korsa dem, och resulterade i låtar som ”Today I sing the Blues”, ”Running Out of Fools”, Rock-a-Bye Your Baby With a Dixie Melody” och “Won’t Be Long. Låtar som alla ligger långt ifrån den gospelladdade soulmusiken som skulle bli hennes kännetecken.
Jerry Wexler på skivbolaget Atlantic bara väntade på att Aretha Franklins kontrakt med Columbia skulle går ut. 1966 signade han henne till Atlantic och det var här Franklin började producera de revolutionerande soullåtar som skulle bli några av genrens största. Hennes mest produktiva period inträffade mellan 1967 och 1972. Efter 12 år och 19 skivor lämnade Aretha Franklin Atlantic 1979 och gick över till Arista Records. Åren som följde samarbetade hon med flera artister som George Michael, Whitney Huston och Elton John.

De sista åren och slutet

Mellan 1961 och 2007 producerade Aretha Franklin 43 Top 40-singlar och vann 18 Grammy, något som gör henne till en av de största artisterna genom tiderna. Från 2010 och framåt började hennes hälsa svikta men det hindrade inte henne från att ge ut skivor, de sista på det egna bolaget Aretha’s records. Samtidigt som hon kämpade mot cancer i bukspottkörteln minskade henens framträdande och det sista gjorde hon i november 2017 på en AIDS-gala arrangerad av Elton John. Den 16 augusti 2018 somnade Aretha Franklin in i sitt hem och en.