Countrymusik

Countrymusik

Få musikgenrer är så starkt förknippade med cowboyhattar och vilda västern som countrymusiken. Cowboyhatten är ihop med gitarren de absolut vanligaste och kanske även viktigaste attributen för en countryartist.

Musiken har sitt ursprung i sydstaternas folkmusik och kallades till att börja med för hillbillymusik, som inte var i positiv bemärkelse. När genren började utvecklas i början av 1920-talet var musiken mycket mer egen och oftast spelade man bara på en violin eller i sällsynta fall en gitarr. Under 1950-talet började countryn likna rocken och poppen mer och mer och trummor blev allt vanligare inom genren. Elgitarrerna gjorde sitt intåg och ersatte ibland helt den akustiska gitarren som har blivit mer eller mindre ett signum för countrymusiken. Den akustiska gitarren hade i sin tur tryckt ut och ersatt violinen som från början gav genren sitt kännetecken och unika karaktär.

Olika inriktningar

Countrymusiken är inte en solid genre utan består egentligen av flera olika inriktningar som till exempel bluegrass, honky-tonk, rockabilly, western och inte minst det välkända Nashville-soundet. Varje substil är unik och har en speciell rytm och utformning. Countrymusiken kallades hillbillymusik till 1960-talet när country slutligen blev ett accepterat och vedertaget uttryck för genren.

Olika inriktningar
Olika inriktningar

Countrymusiken har på senare år fått ett rejält uppsving och hittar ständigt en ny publik, inte minst bland de yngre. I takt med att yngre artister, som till exempel Jill Johnsson, har tagit till sig genren helt eller väljer att låna influenser från countryn, tillkommer det också en ny och yngre publik. Rockartister har visat en förkärlek för att låna influenser från countrymusiken till sin musik och i vissa fall har det även gjorts spännande cross-over projekt där country har varit med.

Jill Johnsson är den svenska artist som arbetat allra mest med country och även om hon har ägnat sig åt andra inriktningar inom musiken, har det alltid funnits med en tydlig koppling till countryn, inte minst genom hennes karaktäristiska sätt att sjunga. Jill Johnsson har även bidragit till att få in countryn i de svenska hemmen genom att ställa upp i melodifestivalen med ”Crazy in Love” och genom programserien ”Jills veranda” som har sänts på SVT.

Countryns okrönta drottning heter utan tvekan Dolly Parton. Det är inte många som inte känner till sångerskan, skådespelerskan, låtskriverskan och instrumentalisten som ofta uppträder tillsammans med kollegan Kenny Rodgers. Hon är känd för sin säregna röst och en aldrig sinande humor. Dolly Parton inledde sin karriär redan som 13-åring då hon sjöng Puppy Love men det skulle dröja nästan 25 år innan hon fick sitt riktigt stora genombrott och rejäla framgångar. På 1970-talet sjöng hon låten Jolene som blev en stor succé. Dolly Parton växte upp under fattiga förhållanden i Tennessee i södra USA, i en syskonskara på 12. I dag har hon registrerat mer än 3000 låtar och är en av de artister som skrivit allra flest. Hon uppträder sällan i cowboyhatt men väl glittriga westerninspirerade kläder och hon sticker inte under stol med att hon plastikopererar sig regelbundet för att eliminera ålderstecken.