Det unika med ballader

Det unika med ballader

Att göra ballader har sedan medeltiden varit mycket mer än en sång. På medeltiden var balladen som dagen journalist. Balladen berättade om det textskrivaren upplevt och det som skett framför dennes ögon. Det kunde handla om kärlek, svek, orättvisor, död, hämnd eller seger och lycka. I en ballad kan du ofta sjunga med och vara delaktig. På det sättet lyssnar du uppmärksamt på det som budbäraren vill förmedla. På medeltiden var inte alltid balladen lugn och långsam. Utan kunde vara rytmisk och kraftfull, för att du skulle kunna dansa och leva ut till balladen.

Idag är det rockballader, trubadurballader och powerballader med svek och kärlek som tar dig med storm. Brustet hjärta är ofta en genomgående tråd i balladerna. En ballad får en hel publik att sjunga och röra sig i takt med musiken. Tändare i mörkret och en gemenskap trots flera tusen i publikhavet.

Artisterna vi kopplar till ballader

Dolly Parton, Bonnie Tyler och Axl Rose är några av de artister som framfört många ballader där du har gråtit av brustet hjärta eller du har blivit kär. Whitney Houston tänker vi på när vi hör ” I will always love you” , trots att det var Dolly Parton som var först med att framföra den. Oavsett om det är Dolly eller Whitney du hör strömma ut ur högtalaren, är det en låt full av kärlek.

Texterna går rakt in i hjärtat, vi lyssnar, tar till oss och blir känslosamma. Ingen kan gå oberörd när det kommer till balladernas magiska intryck. Du nynnar på refrängen, sitter i bilen och sjunger, får den på huvudet. Det är balladerna du plockar fram på din spellista när du vill gråta eller vill ge din kära en romantisk middag med stämningsfulla ljus. Det fungerar inte med AC/DC´s “TNT” för att uppnå den stämningen, det ger en annan slags stämning du kopplar ihop med feststämning. De låtarna minns du refrängen men inte hela texten. Vet du ens vad hela låten handlar om?

Din unika ballad

Bradly Cooper och Lady Gaga kom ut med filmen som alla känner till, då blev balladen “Shallow” låten på mångas läppar. Balladen vi kopplar ihop med den eviga kärleken, den kärlek du inte kan gå opåverkad från. Ballader som du kan koppla ihop med filmen du hörde låten första gången i, gör den ger dig dubbel mening. Filmen spelas upp i ditt inre och du kopplar ihop händelser du kanske just nu upplever själv. En ballad är unik för just dig, då du associerar till något du upplevt och som ger dig den känslan du söker när du om och om igen spelar den. Någon annan kanske associerar den med något helt annat.

Alla påverkas av en ballad, dock är det inte alla som klarar av att lyssna på dem. Kvinnor är ofta dem som fastnar i balladernas texter, gråter floder och tänker på sin nuvarande eller förlorade kärlek. Tänk efter, vilken är din favoritballad, den som får dig att bli känslosam? Vi har nog alla en unik ballad närmast vårt hjärta, öppna upp och gråt ut eller duka upp en romantisk middag, spela din ballad för din älskade och låt er kväll bli ett magiskt minne.