Doug Seegers

Doug Seegers

Att bli upptäckt av två svenska artister när man sitter och spelar för hemlösa vid ett soppkök i Nashville, en upptäckt som sedan leder till att man blir en världsstjärna, kan låta som en dröm som går i uppfyllelse. Det var precis det som hände Doug Seegers när de svenska artisterna Jill Johnson och Magnus Carlson var i Nashville för att spela in ett avsnitt till programserien ”Jills veranda”. Doug Seegers väg till hyllad världsartist är däremot allt annat än fylld av rosa solnedgångsmoln och fluffiga små kaniner. Doug Seegers växte upp på Long Island och hans föräldrar spelade i ett country and western-band. Musiken var ständigt närvarande och Seegers fick countrymusiken mer eller mindre i blodet. Efter en stökig uppväxttid med en pappa som lämnade familjen i sticket och en styvpappa med alkoholproblem flyttade Doug Seegers till New York och började spela på olika barer, band och på gatorna. Han sjönk själv ner i missbruk och när hans f.d. fru ställde ultimatumet att han skulle välja mellan festandet och familjelivet, valde han festerna och drogerna och flyttade även till Nashville där han hankade sig fram som gatumusiker.

Carlson, Johnsson och Seegers

Det var i Nashville som två svenska musiker, Jill Johnsson och Magnus Carlsson, sångare i Weeping Willows, mer eller mindre snubblade över Doug Seegers när han satt och spelade utanför ett soppkök där han brukade äta. Mötet dokumenterades i SVT:s programserie ”Jills veranda” som Jill Johnson och Magnus Carlson höll på att spela in ett avsnitt till. De båda musikerna var märkbart tagna och rörande överens om att det de lyssnade till var något av det bästa de någonsin hört. De var helt enkelt tvungna att göra en inspelning ihop med Seegers. Sagt och gjort, de bjöd in honom till Johnny Cashs gamla studio och spelade in låten ”Going Down to the River”. Jill Johnson och Magnus Carlson medverkade även i en version av låten och har hela tiden varit noga med att framhäva att det var Doug Seegers låt rakt igenom, och att de var hedrade av att spela ihop med en så fantastisk musiker. Det var nog ingen, inte minst Doug Seegers själv, som hade räknat med den framgång som skulle följa efter att programmet sänts i mars 2014. Sedan dess har Seegers gjord flera turnéer i Sverige och han talar ofta om hur mycket han har att tacka Sverige och de svenska musikentusiasterna för. Jill Johnson kallar han för sin skyddsängel och det är en relation som han värnar mycket om.

Allt är självupplevt

Allt är självupplevt
Allt är självupplevt

Vad är det då som gör Doug Seegers till en så stor artist? Först och främst har han en musikalisk talang som är få förunnat. Utöver det handlar alla hans texter om saker som han själv har upplevt, vilket ger ett djup som inte uppstår i en uppdiktad historia. Själv säger Seegers att han inte kan skriva låttexter som inte är självupplevda, det måste hända honom något för att han ska kunna skriva. Samtidigt är det de där självupplevda låttexterna som har gett honom den karriär han har önskat sig i 40 år. Han struntar i kändisskapet och pengarna, han anser att pengar bara förstör folk. Det enda han själv vill är att spela sin musik och undvika drogåterfall.