Hip-hop och Rap

Hip-hop och Rap

Det finns många olika typer av stilar inom musiken. Det finns gladare toner som färgar musiken hos dansband.

Det finns hårda drag hos rockstjärnor och en del musikalartister kan få en hel publik att resa sig till stående ovationer. Det finns även mycket historia kring musik. Musik har inte sällan varit ett sätt för individer eller små grupper av människor att ge uttryck åt något. Någon form av känsla som de vill förmedla till andra människor. Och detta genom deras musik. Punk är ett exempel på detta. Ett annat exempel är hip-hop och rap.

Straight out of Compton

Enligt rykten så uppkom rap från diskoteken i USA runt 70-talet. Där var det vanligt att musik spelades av olika Dj’s. Dessa Dj’s brukade ha en mikrofon för att kunna kommunicera med publiken. Detta för att ropa ut uppmaningar eller för att inkludera dem i musiken och på så vis showen. Tänk dig en ”When I say money, you say problem. Money” och då svarar publiken “problem”. Efter ett tag började Dj’s kommunicera mellan varandra (detta då det kunde förekomma flera Dj’s i samma lokal). Oftast så började de argumentera för att de var bättre än den andra. Och på så vis började rap genom så kallade rap battles. Efter ett tag var denna del av showen mer uppskattad än övriga delar och snart började de första rapartisterna uppträda. Dessa hade då skrivit sina verser och drog dem på en klubb när en Dj spelade ett ”beat”. En av de Dj’s som var verksamma då hip-hopen tog fart var Dr. Dre och en av hans tidigaste rappare var Ice Cube.

Straight out of Compton
Straight out of Compton

Detta skedde i USA, Compton. Tillsammans med några andra, under ledning av Easy-E bildade de gruppen NWA som var den första gruppen inom hip-hop att verkligen slå igenom. De fick flera hits som spelades på radiokanaler och inför slutsålda arenor. Straight out of Compton hette deras första hit och en annan som är känd är fuck the police. Gruppen höll ihop ett tag, turnerade men splittrades upp och ledde till en och annan fejd mellan de tidigare gruppmedlemmarna. De var flera som var involverade med det stora skivbolaget Death row record och upplevelsen kring detta var en av anledningarna till att Dr. Dre valde att börja producera musik på egen hand. Förutom stora namn som Ice Cube, Dr. Dre så kom även Snoop Dogg, 2-Pac och flera andra stora namn från den här perioden och i samband med ursprungsmedlemmarna ur NWA.

Missnöje

I den tidiga hip-hopen från NWA var det mycket som var fokuserat kring ett missnöje. Ett missnöje över hur svarta människor diskrimineras i USA. Att det var mycket våld och skjutningar men ingen som brydde sig om det var en svart som dog. Dog en vit hände det saker men ingen som brydde sig om de svarta. Och det var inte ovanligt att svarta arresterades av polisen utan någon annan misstanke än att de var just svarta. Att spela in musik som kunde förmedla detta var ett sätt för NWA att nå ut till den stora massan och förmedla sitt budskap, samtidigt som de fick hålla på med den musik som de älska.