Indierockband genom tiderna

Indierockband genom tiderna

När det kommer till rockmusik är indie rocken den mest förvirrande genren. Från att ursprungligen ha refererat till band som levde efter en gör det själv-livssyn, vid sidan av den stora massan av band och jakten på det stora skivkontraktet, har genren kommit att kännetecknas av ett speciellt sound. Enkelt uttryckt kan soundet beskrivas som tongivande gitarrer, energiska trummor och ordrika texter.

De fem bästa – enligt oss


Här kommer vi lista de fem band som vi tycker är allra bäst i indierock-genren. Vi har valt att fokusera på grupperna som definierar soundet snarare än mentaliteten, utan vi för den sakens skull förnekar att det finns exempel i vår lista som står för både och. Vi har kartlagt indie rockens giganter, från genrens glanstid under 1980- och början av 1990-talet till återupptäckten under 2000-talet.

  • Pixies – var pionjärer inom den högljudd/tysta dynamiska rocken som kom att influera starkt på 1990-talets alternativa scen. Gruppen förstod även vikten av enkelhet bättre än någon annan av de samtida musikerna. Enkel musik betydde dock inte tråkig musik, vilket inte minst märks på det avtryck bandet gjorde i det musikaliska landskapet. Låtar som Where Is My Mind och den smått absurda Monkey Gone To Heaven är anti-hymner som påverkat många.
  • Echo and the Bunnymen, med Ian McCulloch i spetsen, var ett av få genuina alternativa band under senare delen av 1970-talet och början av 1980-talet. Bandet experimenterade med indiepop med psykedeliska influenser i låtar som The Cutter. McCulloch anser också att låten The Killing Moon är den bästa som någonsin skrivits. Måttlighet är inte bandets starkaste sida men samtidigt går det inte att förbi se deras påverkan på brittisk indierock.
  • REM – bandet var en av de ledande rösterna inom alternativ rock i USA före deras stora genombrott med albumet Automatic For The People, 1992. Debutalbumet Murmer, 1983, recenserades som ett av de mest talangfulla banden i USA. Gitarristen Peter Buck är tveklöst en av de mest underskattade musikerna i sin generation. Hans briljanta gitarrspel i kombination med Michael Stipes karaktäristiska stämma var nyckelkomponenten till bandets sound.
  • The Strokes – bandet från New York som fullständigt vände upp och ner på indie rocken på båda sidorna om Atlanten. Debutalbumet Is This It från 2001 består av musik med råa gitarrer och skrävlande observanta texter, och skapade en ny inriktning inom genren som fler band skulle ta efter. Det andra albumet, Room on Fire, var nästan lika briljant som debutalbumet, men efter det har kvaliteten varierat. Is This It cementerar dock The Strokes plats som ett av de allra bästa indierock-banden.
  • The Smiths – tveklöst ett av de mest inflytelserika brittiska banden efter The Beatles och The Rolling Stones. Geoff Travis på ikoniska oberoende skivbolaget Rouch Trade, upptäckte och signade bandet 1983. Inom loppet av fyra år släppte The Smiths fyra album som blev årtiondets mest inflytelserika och som lämnade stora avtryck inom musikområdet. Johnny Marr ses fortfarande som en av Storbritanniens mest ikoniska gitarrister och det har bidragit till att deras musikaliska arv och storhet aldrig har ifrågasatts.

Framtiden för genren

Framtiden för genren
Framtiden för genren

Indie rocken influerar fortfarande musiker världen över och detta kommer troligtvis fortsätta ett bra tag till, om det någonsin kommer att upphöra. Precis som alla andra musikstilar har genren haft stora glansdagar kombinerade med djupa nergångar. Men det är just dessa nergångar som har bidragit till den framgångsrika förnyelsen av musiken.