Johnny Cash and the Tennessee Three

Han har kanske en av musikvärldens mest karaktäristiska röster och gick ofta under benämningen ”the Man in Black”. Uppväxten under knappa förhållanden och förlusten av hans äldre bror skulle komma att prägla Johnny Cashs musik och låttexter. Under nästan fem decennier försåg Cash världen med countrymusik av sällan skådat slag och spelade på platser där andra artister inte ens skulle funderat på att sätta sin fot.

Johnny Cash växte upp i Arkansas, USA, och intresserade sig redan tidigt i livet för musik. Hans mamma lärde honom att spela gitarr och delade sonens intresse för musik. Familjen arbetade tillsammans på bomullsfälten och för att göra det tunga arbetet lättare sjöng arbetarna ofta allsång, texter som var influerade av gospel och den ursprungliga bluesen. Johnny Cash skrev sina första låtar redan som barn och när han gick i high school sjöng han på den lokala radiostationen.

Genombrottet och The Tennessee Three

1955, när Johnny Cash var 23 år gammal, signerade han ett efterlängtat skivkontrakt med skivbolaget Sun Records som ägdes av Sam Phillips. På samma bolag fanns även Carl Perkins, Elvis Presley och Jerry Lee Lewis, en trio som tillsammans med Johnny Cash skulle komma att kallas för ”The Million Dollar Quartet”. Det var också nu som Cashs kompband, The Tennessee Three bildades och de förblev Cash trogna ända till slutet av 1990-talet då Cash slutade turnera, till stor del på grund av en sviktande hälsa. Karriären gick till att börja med som på räls men det intensiva turnélivet slet och triggade Cashs missbruk av alkohol och droger. Under en spelning i Nashville 1965 var Cash så våldsam att han förbjöds att spela i radioprogrammet Grand Ole Opry. Ett flertal gånger arresterades Cash för mindre förbrytelser och narkotikabrott men han avtjänade aldrig några fängelsestraff. Kanske var det hans egen förståelse för drogmissbruk och vetskapen om hur lätt det är att hamna lite snett i livet som fick honom att spela får internerna på Folsom Prison och senare på svenska Österåkersanstalten. Under så gott som hela sitt liv tog Johnny Cash parti för samhällets utsatta och propagerade ofta för en mer human fängelsevård.

The Man in Black

The Man in Black
The Man in Black


Under hela sin karriär uppträdde Johnny Cash i helsvarta scenkläder, ofta kostym. Färgvalet är lätt att koppla till svårmodet i hans låttexter men sanningen är en helt annan. Konceptet har nämligen inte Cash som upphovsman utan en designer vid namn Manuel Cuevas. Inför en turné 1956 beställde Cash nio nya kostymer av Cuevas. Tre månader senare ringer Cash upp Cuevas för att tala om att kostymerna var bra, men också för att han har en fråga. Frågan Cash ställde till designern var: Alla är i olika snitt med varför är de svarta? Enligt Manuel Cuevas, som fortfarande är verksam som designer och ett mycket respekterat namn i Hollywood, beror det på att han direkt såg att Johnny Cash hade förmågan att bära upp helsvarta kläder. Under de följande 40 åren beställde Cash sina kläder från Cuevas. De blev goda vänner på köpet och de diskuterade aldrig mer färgen på kostymerna. Johnny Cash var under så gott som hela sin karriär känd som ”The Man in Black”.

The Man in Black