Kim Larsen – Danmarks evige rebell

Kim Larsen – Danmarks evige rebell

Kepsen satt neddragen i pannan, gitarren hängde på magen och på läpparna satt ofta ett egensinnigt och olydigt leende. När Kim Larsen gick ur tiden, 72 år gammal, i september 2018 lämnade han ett stort tomrum efter sig. Han var rebellen som, tack och lov, aldrig blev helt vuxen.

Kim Larsen är för evigt förknippad med låtar som ”Hva’ gør vi nu, lille du?” och ”This is my life” som han framförde med sitt band Gasolin. Men även ”Gör mig lycklig nu”, en låt i samma sköna svängande anda som Traveling Wilburys, som han sjöng tillsammans med vännen och artistkollegan Mats Ronander. Låten ”Hva’ gør vi nu, lille du?” är lite av en självbiografi, pappan Alfred M Larsen försvann tidigt ur familjens liv. Kim Larsen skrev gärna låtar som knöt an till händelser i hans liv och andra människors, ibland hårda, vardag. Han skrev även barnsånger, poplåtar, protestsånger, rocklåtar och visor som han framförde med sin karaktäristiskt skrovliga men ömsinta röst.

Radikalist med barnasinnet kvar

Kim Larsen var ingen pionjär musikaliskt sett. Han kan snarare ses som en förvaltare av traditioner. Hans musik och utstrålning bar en slags naivitet som lockade och tilltalade många, en naivitet som också visade att Larsen hade barnasinnet kvar. Dessutom opponerade han sig gärna. När han gick på folkhögskolan i Askov i slutet av 1960-talet, och var med och ockuperade ett hus med följd att polisen bar ut honom, blev han radikal. Låten ”I og for sig” skrev han till en stödplatta, som släpptes 2004, till förmån för fristaden Christiania och han deltog även i stödkonserter för olika freds-, flykting- och miljöorganisationer. Han mest kända och kanske mest envisa proteströrelse handlade dock om något helt annat, cigaretter och rätten att få röka dem. Kim Larsen var själv rökare och hade inga problem med att röka under konserterna eller på bilderna till skivomslagen. Han var inte alls positiv när Danmark, likt många andra europeiska länder, införde rökförbud i offentliga lokaler. Istället slog han sig ihop med ett antal andra kulturarbetare i en sammanslutning som de gav namnet ”Det dåliga sällskapet”. De satsade hundratusentals kronor på en affischkampanj med anti-röklagtema, en kampanj som jämförde rökförbudet med nazistlagar i Tyskland under 1930-talet, och av den anledningen väckte stort rabalder.

Rebellen från Danmark

Kim Larsen gjorde uppror mot golf och många andra saker
Kim Larsen gjorde uppror mot golf och många andra saker

Kim Larsen gjorde även uppror mot golf med motiveringen att det var en sport som bara var till för rika människor som var medlemmar i lyxklubbar. Han var även motståndare till telefoner och bilar eftersom han ansåg att det var dåliga uppfinningar. Även dokusåpor som t.ex. Robinson ansåg Larsen bar vara tv-program för imbecilla personer och när danska kungahuset tilldelade honom Riddarkorset tackade han tvärt nej. Kim Larsen var en dansk rebell, som var bångstyrig och trotsig, men högt älskad av många. Rådhustorget i Köpenhamn fylldes till bredden när det hölls en minnesceremoni till Kim Larsens ära en vecka efter hans död. Och det såg likadant ut i andra danska och svenska städer. Han var en gigant som alltid lyckades komma tillbaka även när karriären gick ner i tillfälliga svackor.