Michael Jackson – kung av pop

Michael Jackson – kung av pop

Från barnstjärna ihop med bröderna i The Jackson 5 till en av de största genom tiderna, så såg Michael Jackson karriär ut. En karriär som skulle göra många andra artister och vanliga dödliga gröna av avundsjuka. Men var allting verkligen bara guld och gröna skogar för denne musiker?

Sanningar och konspirationsteorier

Michael Jackson psykiska hälsa har varit föremål för spekulationer under en stor del av hans karriär, inte minst som en effekt av alla plastikkirurgiska ingrepp, en alla ljusare skinnton (som berodde på sjukdomen Vitiligo) och experiment med att sova i syretält. Hans plötsliga död minskade varken på ryktesspridningen eller spekulationerna och de rör allt från att han blivit mördad och spökar på Neverland till att han själv iscensatt sin död och i själv verket lever ett lugnt och tillbakadraget liv på okänd ort. Efter Michael Jacksons död förhördes familj och vänner för att rättsväsendet skulle kunna få en bild av hans sista tid i livet. Det hela resulterade i att Jacksons personlige läkare, den enda som var med honom när han kollapsade i hemmet i Holmby Hills, Los Angeles, blev föremål för en brottsundersökning om dråp. Rättegången mot Dr. Conrad Murray inleddes den 27 september 2011, mer än två år efter Jacksons död. Det tog en dryg månad innan juryn meddelade utslaget angående huruvida Dr. Murray var skyldig eller ej till brottet. Det visade sig att juryn ansåg att han inte var skyldig till dråp men däremot vållande till annans död. Den 7 november 2011, samma dag som juryns utslag avkunnades, fördes Dr. Murray till Los Angeles County jail. Där inväntade han rättens beslut om påföljd, en dom som meddelades 29 november 2011 och innebar fyra års fängelse.

Sanningar och konspirationsteorier
Sanningar och konspirationsteorier

Det musikaliska arvet

Oavsett om man väljer att tro på obduktionsrapporten eller sällar sig till konspirationsteorierna, går det inte att komma ifrån att Michael Jackson, som ofta kallades för Kungen av pop, lämnade ett stort tomrum efter sig. Han sålde mycket skivor under sin karriär och återfinns bland topplaceringarna eller på första plats på flera försäljningslistor. Även om Jackson fick njuta av framgångarna medan han levde, vilket inte är alla artister och konstnärer förunnat, går det inte att undvika att nämna att försäljningen av hans skivor fick ett rejält uppsving efter hans död. Delar av planeringen och repetitionerna inför de 50 spelningarna på The O2 Arena i London hade filmats och klipptes ihop till filmen This is It som hade premiär den 28 oktober 2009. Två dagar tidigare hade Jacksons näst sista album, med samma namn som filmen, släppts.