Musikens påverkan

Musikens påverkan

Många studier har genomförts för att försöka ta reda på hur musik påverkar det mänskliga sinnet. Till exempel varför olika människor gillar olika typer av musik, vilka delar av hjärnan som aktiveras och om nämnda delar påverkas mer eller mindre av olika typer av musik och andra.

Finns det några gemensamma nämnare? Finns det musik som påverkar alla på samma sätt på ett djupare plan? Och finns det de som är totalt blockerade när det kommer till känslor som musik framkallar? Vissa av dessa frågor har förblivit obesvarade och kanske kommer förbli så. En sak är dock säker, musik påverkar vårt dagliga liv på mer sätt än vi kan ana. Titta bara på enkel fakta. De flesta lyssnar på musik i någon form. Om någon säger att de inte gillar musik eller att de aldrig lyssnar på musik så ses det som konstigt.

Musik påverkar våra känslor, mer eller mindre beroende på person. När vi lyssnar på sorgliga låtar brukar vi oss mer dämpade, humöret går ner. Och om man redan är i en sorgsen stämning så kan den förstärkas. När vi lyssnar på glada låtar känner vi oss istället lyckligare. Upptempo låtar med energiska riff och snabba rytmer tenderar att göra oss upphetsade och energifyllda, därför används såna oftast vid sportevenemang.

Undersökning på ungdomar

Undersökning på ungdomar
Undersökning på ungdomar

I USA gjordes en undersökning vid en högskola där man ställde några enkla frågor om deras musiksmak och hur musik får dem att känna. Att studera de resultaten visar några intressanta fakta. På frågan om deras lyssnarvanor fanns blandade resultat i enlighet med hur mycket tid som spenderades på musik dagligen. Cirka 22,2 procent av de som svarade på undersökningen sa att de lyssnar på musik mellan en till två timmar varje dag, där ytterligare 22,2 procent sa att de lyssnar minst fem timmar om dagen. I kategorin två till tre timmar om dagen fanns cirka 18,4 procent av eleverna. Mellan tre till fyra timmar om dagen var det 16,5 procent som lyssnade. Endast 11 procent av eleverna lyssnade på musik mindre än en timme varje dag. Minsta posten var de som lyssnade fyra till fem timmar om dagen, det var 9,5 procent.

Det verkar som om det inte finns ett medel. Antingen lyssnar man bara lite på musik eller så lyssnar man hela tiden. Musik tar olika ståndpunkter i olika människors liv, och det betyder mer eller mindre för en person än för en annan. En majoritet av människor lyssnar på musik i bilen likväl som hemma, cirka 90 procent av alla lyssnar så. Cirka 71 procent av eleverna i skolan lyssnade också i sina klassrum. I fria utrymmen och lunchrummet sjunker det till cirka 37 procent respektive 25 procent.

Det verkar som att musik hjälper till med koncentrationen och även hjälper att studera. Av eleverna i studien 88,5 procent av dem att de lyssnar på musik när de studerar, gör läxorna och liknande skolarbeten. Det lämnar enbart 11,5 procent som inte gör det. Det är ingen överraskning att de flesta, 69 procent, lyssnar på popmusik. 55,2 procent av alla som svarade lyssnar på rock och rap. Det är inte heller förvånande att höra att 46,6 procent av eleverna lyssnar på alternativ och indiemusik. Över hälften av dem lyssnar på country, 52,3 procent.

Olika stilar

Vissa genrer som inte träffade så högt på diagrammet  är funk, jazz, klassiskt, punk, dubstep och metal. Oavsett vad folk lyssnar på verkar det finnas en gemensam enighet om varför de lyssnar. Det verkar som att genrer som har en snabb, optimistisk och fängslande rytm (som pop, rap, hiphop, dancehall) är attraktiva för dem som idrottar, eller åtminstone de som vill pumpa upp energin. Rock står också för att ungefär samma fast av en annan publik. De flesta är överens om att musik bara gör dem lyckliga. Man kan “komma in i ett humör” baserat på stilen på den låt man lyssnar också.

Slutsatsen av undersökningen är att musik helt enkelt är en kraft som inte kan förklaras. Det går inte bara in i våra huvuden utan i hela vår kropp och själ. Den får oss att känna olika känslor och kan till och med göra så att vi fysiskt förändrar oss, exempelvis under en dans. Musik förenar oss och många finner gemenskap och nya vänner genom den typ av musik de lyssnar på.

Musik är dock mer än bara musiken i sig själv, den finns på så många sätt där vi inte ens väljer den utan den ingår. Några exempel är filmer, radio och spel online eller via tvn. Om du exempelvis kollar in spelsidor (eller appar) som emulatoronline.com eller pokerstarscasino.eu så märker du att musiken verkligen fyller sin funktion. I vissa fall så skulle jag nästan säga att musiken och ljuden är en viktig del av spelet och varför man väljer det, endera medvetet eller omedvetet. Faktiskt så finns det en hel subkultur med människor som är helt tokiga i just tv-spelsmusik där Legend of Zelda och Super Mario var föregångarna.