Om Dolly Parton

Om Dolly Parton

Här kan man läsa om den folkkäre artisten Dolly Parton. Dolly har komponerat över 3 000 låtar, inklusive ‘I Will Always Love You’, som blev en enorm hit för Whitney Houston 1992. Hennes andra stora hits inkluderar ‘Jolene’, ‘Coat of Many Colors’, ‘Islands in the Stream’ (med Kenny Rogers) och ‘9 till 5’.

Dolly Parton ålder: Hur gammal är hon?

Dolly föddes den 19 januari 1946. Hon firade sin 73-årsdag 2019. Dolly Parton make: Är hon gift? 1966 gifte sig Dolly med Carl Dean. Han är en pensionerad affärsman som asfalterar vägar, som föredrar att hålla sig utanför rampljuset. Medan Dolly inte använder Deans efternamn professionellt, har hon sagt att hennes pass säger ‘Dolly Parton Dean’. Hon har också sagt att han har sett henne uppträda bara en gång.

Varför Dolly Parton föredrar att hålla sitt 53-åriga äktenskap hemligt

2011 firade paret 45-årsjubileum. Dolly sa: “Vi är verkligen stolta över vårt äktenskap. Det är det första för oss båda. Och det sista.” 2016 meddelade hon att hon och hennes man skulle förnya sina löften för att markera deras 50-årsjubileum senare i månaden.

Dolly Parton-barn: Har hon några barn?

Dolly och Dean hjälpte till att uppfostra flera av Dollys yngre syskon i Nashville, med hennes systerdotter och brorson som tilltalade henne som “Tante Granny”, som blev namnet på en av sångerskans Dollywood-restauranger. Paret har inga egna barn, men Dolly är gudmor till sångaren Miley Cyrus.

Vem var Dolly Partons föräldrar och familj?

Dolly är den fjärde av 12 barn födda till Avie Lee Caroline (efter Owens, 1923 – 2003) och Robert Lee Parton Sr (1921 – 2000). Hennes far var en livsmedelsbonde och byggnadsarbetare, och hennes mamma var en hembakare för deras stora familj. Hennes 11 graviditeter mellan 1939 och 1959 gjorde henne till en mamma till 12 vid 35 års ålder. Dollys mellannamn kommer från hennes mormors mormor, Rebecca. Hon har beskrivit sin familj som “smutsig”.

Vad var Dolly Partons förhållande till Porter Wagoner?

Vad var Dolly Partons förhållande till Porter Wagoner?

1967 inbjöd countrystjärnan Porter Wagoner Dolly att gå med i hans företag och erbjöd henne en vanlig plats på sin veckovisa TV-serie The Porter Wagoner Show och i hans live road show. Wagoner övertygade, RCA Victor, att signa henne. De spelade in flera album och singlar tillsammans och blev en av landets mest populära och framgångsrika dubbelaktioner.

Dolly hade alltid velat ha en solokarriär och bestämde sig för att lämna Wagoners företag. Deras sista duettkonsert ägde rum i april 1974 och hon lämnade sin TV-show i mitten av 1974. Deras sista album tillsammans var 1975: s ​​Say Forever You’ll Be Mine. Wagoner dog 2007 vid 80 års ålder.

Dolly Parton-filmer: Vilka filmer spelade hon i?

Dollys första stora filmroll var 1980-talet 9 till 5 tillsammans med Lily Tomlin och Jane Fonda, som innehöll hennes hitlåt med samma namn. Filmen vann henne flera Golden Globe- och Oscar-nominationer. Hon har också dykt upp i filmerna The Best Little Whorehouse i Texas, Rhinestone och Steel Magnolias. Det var allt om Dolly för denna gång!