Popstjärnan Madonna

Popstjärnan Madonna

Madonna är en otroligt stor popstjärna som nyss har fyllt 60 år. (Den 16:e augusti.) Hon föddes år 1958 i Bay City i Michigan, USA. I slutet av 70-talet flyttade hon till New York och satsade där på en karriär inom dans.

Madonna är en otroligt stor popstjärna som nyss har fyllt 60 år. (Den 16:e augusti.) Hon föddes år 1958 i Bay City i Michigan, USA. I slutet av 70-talet flyttade hon till New York och satsade där på en karriär inom dans. Den första singeln hette “Everybody” och släpptes år 1982. Den blev en stor hit över hela världen. Albumet hon gjorde riktig succé med innehöll låtarna “Lucky star” och “Holiday” och kom ut år 1983. Hon förnyar sig själv hela tiden och överraskar sin publik med både scenkläder och uttalanden. Året hon debuterade som skådespelare var 1985 med filmen “Susan, var är du?” och har efter det gjort filmerna “Tjejligan” och “Evita” bland annat. Denna kvinna är en riktig trendsättare inom popkulturen och hon byter ständigt “skepnad” för att inspirera resten av världen. Hon är en skarp affärskvinna, en excentrisk dansare och en stor skådespelerska samt brinner för välgörenhet i samhället. Hon har gjort många hits som tagit världen med storm och det har skrivits en biografi om henne av Maria G Francke som heter kort och gott “Madonna”. År 2009 tog hon steget till att bli regissör med filmen “Filth and wisdom”. Hennes debutalbum gjordes 1983 och hon har tillbringat nästan fyra decennier på scenen. Hon är “still going strong” och helt klart drottningen av popen än i dag. Hon har alltid klätt sig konstnärligt på scenen och det har ständigt diskuterats hur hon “skulle vara klädd” nästa gång hon uppträdde. Det är smart att byta stil för då byggs en förväntan upp bland hennes publik om vad som komma skall och det är fiffigt i marknadsföringssynpunkt inte minst. Många har jämfört henne med David Bowie men till skillnad från honom har hon ofta fått fatt i sina trender på annat sätt som hon tagit och gjort dem till “sina”.

300 miljoner album

300 miljoner album

Hennes album har sålt som smör i solsken och är nu uppe i 300 miljoner album! 13 studioalbum har hon också släppt. Hon har fått Grammy för albumen “Ray of Light” (1998) och Confession on a Dance Floor” (2005). De flesta av sina låtar har Madonna skrivit själv och många av dem har toppat listorna som bland annat “Papa Don´t preach”, “Like a Virgin”, “Into the Groove”, “Frozen”, “Vogue”, “4 Minutes, “Music”, Like a Prayer” och “Hung Up”. Madonna valdes år 2008 in i Rock and Roll Hall of Fame.

År 1963 dör Madonnas mamma Madonna Fortin Ciccione i bröstcancer 30 år gammal. År 1966 gifter hennes pappa om sig och Madonna får lite senare två halvsyskon.År 1974 träffar Madonna dansläraren Christopher Flynn som inspirerar henne mycket och även presenterar henne för klassisk musik, dans och gayvärlden. År 1978 hoppar hon av universitetet för att satsa på sin dröm om dans i New York. Hon hade endast 35 dollar med sig, men levde på popcorn och jobbade extra på Dunkin´Donuts. East Village blev hennes hem på den tiden. På första singeln “Everybody” 1982 fanns inte Madonna med på omslaget för att skivbolaget ville ha en större köpkrets bland afroamerikanska människor.