Rocklegender från hela världen

Rocklegender från hela världen

Idag finns det inte många som kan påstå att de inte känner till eller inte har hört talas om The Beatles. The Beatles var ett brittiskt rockband som skapade stor succé världen över.

I början bestod bandet endast av John Lennon och Paul McCartney dock tog de även in Ringo Starr och George Harrison som tillsammans blev den oslagbara kvartetten. De enades i Storbritannien i slutet av 1950-talet och efter att ha ändrat bandets namn flera gånger (Quarrymen, Silver Beetles och slutligen Beatles) startade de ett fenomen som kom att kallas för ”beatlemania”. Bandet hade väldigt stor succé trots en rad olika skandaler och bråk som uppstod kring dem under de åren då dom var aktiva. Flera utav bandmedlemmarna fortsatte sedan att sjunga solo och detta gynnade vissa av dom. Paul McCartney är fortfarande väldigt aktuell i musikindustrin och han fortsatte att ha stor popularitet även efter bandets avbrott. Många av deras låtar spelar fortfarande på radio och deras originella skivor säljs världen över till enorma summor. Väldigt känt är även en av deras bilder som togs för ett album där de syns gå över ett övergångställe i England. Denna bild kom att bli väldigt känd och även idag förknippas den legendariska bilden enkelt med The Beatles.

U2

U2

Det irländska bandet U2 startades år 1976 och hade ursprungligen ett ljud med post-punk-rötter och utvecklades senare genom påverkan från olika populära musikgenrer. Texterna till låtarna, ofta utsmyckade med andliga bilder, fokuserar på personliga och socio-politiska frågor. U2 har släppt 13 studioalbum och är bland de mest sålda musikartisterna genom tiderna, med mer än 150 miljoner album sålda över hela världen. Dem har vunnit 22 Grammy Awards under hela sin karriär, mer än något annat band. Bandet valdes till Rock and Roll Hall of Fame 2005, även under sitt första valår. U2 är rankad som 22: e på listan Rolling Stone “The 100 Greatest Artists of All Time”, den berömda tidningen som kallar det “The Greatest Band in the World”. Paul David Hewson, född 10 maj 1960, är säkert bäst känd för hela världen som Bono, U2-solisten, irländsk sångare, låtskrivare och musiker, affärsman och filantrop. Bono skriver nästan alla texterna till U2-spåren, ofta med religiösa, sociala och politiska teman. Under de första åren av U2-bandet bidrog Bonos texter till deras revolutionerande och andliga ton. När bandet mognades blev de irländska texterna ganska inspirerade av personliga upplevelser som delades med de andra medlemmarna.

Jerry Williams

En av de mest kända artisterna genom tiderna i Sverige är Jerry Williams. Williams svensk rocksångare vars namn egentligen var Sven Erik Fernström. Williams föddes i Solna år 1942 och dog 25 mars 2018. Han slog igenom stort under 1960-talet och hans karriär började på riktigt med gruppen The Violets. Efter ett par år som medlem i bandet valde han slutligen att satsa på en solokarriär, något som gynnade honom stort. Genom åren kom Williams att släppa ett flertal olika låtar som hördes i många år på olika krogar i Sverige men även internationellt. Hans karriär var en stor framgång och han blev en mycket uppskattad svensk artist. Nostalgi Listan tar upp hans 20 bästa låtar som värmer många om hjärtat även idag.