Svenska rockband som blivit populära

Svenska rockband som blivit populära

Trots att Sverige är ett relativt litet land så har svenska band slagit igenom världen över. Det svenska musikundret har med åren blivit ett etablerat uttryck.

När folk utomlands tänker på det lilla landet Sverige i norra Europa så går associationerna ofta till Abba, Ace of Base och Roxette. Men det finns många fler band som blivit populära, både i Sverige och internationellt, och många av dem är rockband. Begreppet rock kommer från den amerikanska genren Rock’n’roll som på 1950-talet slog världen med häpnad med sin nya, ungdomliga stil. Rockbanden bestod oftast av en sångare, en eller flera gitarrer och utpräglade trummor. Svenska musiker blev inspirerade och influerade. Många olika genrer av rock har uppstått med tiden, progg, punk, indie- och glamrock för att nämna några av dem.

Från alternativa till folkkära

Under 1970-talet turnerade band med namn som Träd Gräs och Stenar, Kebnekajse och Hoola Bandoola Band vårt avlånga land. De charmade folk med psykedelisk musik och poetiska texter på svenska. Till en början hade de en ganska smal publik men med åren så blev banden folkkära. Samma utveckling för band skedde under 1980-talet som var ett spännande decennium inom musiksverige. Under ytan bubblar punkrocken. Thåström, Ebba Grön och Imperiet med sina texter på svenska arbetade in sig i svenska hjärtan. Punken förde med sig en klädstil, politiska åsikter och en egen värld för punkarna som drog runt på gatorna. Låtarna och texterna var deras. De kunde inte ana att låtar som Staten & Kapitalet och Du ska va president skulle spelas på karaokebarer och företagsfester ett par årtionden senare, att det skulle vara svenska hits.

psykedelisk musik

Göteborgsbandet Broder Daniel skapade indierock med ett tydligt mål, de ville att känslorna de förmedlade i sin musik skulle vara mer viktiga än musikalisk fulländning. Henrik Berggren sjöng falskt och desperat på enkel engelska. Broder Daniels stora genombrott kom när tre av låtarna var en del av soundtracket till filmen Fucking Åmål 1998. Tio år senare spelade bandet sin avskedskonsert efter att basisten Anders Göthberg tagit sitt liv. En annan bandmedlem, Håkan Hellström, gjorde solokarriär och är idag en av Sveriges mest populära artister. Ett annat succéband som började som alternativa är Eskilstunabandet Kent. De bildades 1990 och skrev uteslutande låtar på svenska. När de valde att lägga ner bandet 2016 så hade de sålt fler än 2 miljoner album och gjort sig kända som Sveriges största rockband. Kent slog också igenom i våra grannländer men på grund av de svenska texterna blev det trots stora framgångar inget större internationellt genombrott.

Trenden att sjunga på engelska tog svenska band utomlands

Ebba Grön, Broder Daniel och Kent tog svenskarna med storm men det blev glamrockbandet Europe som följde ABBA i fotspåren och slog igenom internationellt. Europe bildades under tidigt 80-tal i Upplands Väsby och skrev sina texter på engelska. 1986 slog de igenom internationellt med hitlåten The Final Countdown. Idag har den sålt i mer än 25 miljoner exemplar världen över. Det blev trendigt för svenska band ha engelska namn och texter. Och det blev trendigt att följa i The Beatles fotspår och döpa sitt band till något som började på The. Under 1990-talet kom banden The Cardigans, The Hellacopters, The Hives, The Ark, The Sounds och The Soundtrack of Our Lives som alla slog igenom utomlands.