Weeping Willows

Weeping Willows

Många förknippar Weeping Willows med ledmotivet till den kultförklarade tv-serien Pistvakt, ”Blue and alone”. Det svenska indierockbandet är så mycket mer, inte minst tack vare sångaren Magnus Carlsons karaktäristiska röst och bandets flirt med olika genrer. Lägg låttexter med djup och eftertänksamhet till det så är det inte längre någon som helst diskussion om varför Weeping Willows har blivit det framgångsrika band de är. Det började egentligen med två band som blev till ett; Apache som var kompband till Stefan Sundström och coverbandet Hillbilly Boys som Magnus Carlson och Thomas Sundgren drev. Hillbilly Boys var kontrakterade som coverband på den klassiska krogen Kvarnen på Södermalm som också råkade vara dåvarande bartendern Magnus Carlsons arbetsplats.  Fusionen av de båda banden fick namnet Weeping Willows och spelade till att börja med romantiska coverballader av bland andra Roy Orbison. Två år efter att bandet hade bildats 1995, började bandmedlemmarna skriva egen musik och debuterade med albumet ”Broken Promise Land”.

Komplett koncept

Komplett koncept
Komplett koncept

I början av karriären spelade Weeping Willows i svarta kostymer, skjorta och slips, ofta inhandlande på second hand och medvetet illasittande för att ge bandet den sorgliga framtoning man eftersträvade. En framtoning som inte minst förstärktes av Magnus Carlsons känslosamma sångröst. Det är ingen hemlighet att Weeping Willows fick män att gråta och gråta var definitivt inget som män gjorde på 1990-talet, absolut inte offentligt. Weeping Willows två första album var inspirerad av 1950- och 1960-talets olika musikstilar. När den tredje skivan, ”Into the Light” släpptes möttes publiken av synthesizers och effekter inspirerade av syntpopband som Depeche Mode. Efterföljaren ”Presence” bär istället tydliga spår av ett mer modernt sound med distade gitarrer och influenser av andra artister som exempelvis Morrissey.

Solokarriär och 20-års jubileum

Två decennier efter genombrottet har det föga förvånande hänt en hel del. Förutom att det har försvunnit och tillkommit bandmedlemmar har bandets sångare även byggt upp en framgångsrik solokarriär och stött på en musiker som berört honom djupt. Under en inspelning av programmet Jills veranda, som har sänts på SVT, träffar Jill Johnson och Magnus Carlson på Doug Seegers, då hemlös och med ett nyligen avslutat missbruk i bagaget. Mötet resulterar i en gemensam inspelning av Seegers låt ”Going Down to the River” i Johnny Cashs studio Cash Cabin, och Doug Seegers efterlängtade genomslag som musiker. 2017 firade Weeping Willows 20-års jubileum med en storslagen konsert i Globen, inte långt från restaurangen Kvarnen på Tjärhovsgatan, där de började sin karriär. Magnus Carlsons illasittande svarta second hand-kostym är utbytt mot en välsittande vit smokingjacka och svart fluga, men rösten och soundet är fortfarande detsamma. Jubileet är rakt igenom storslaget med tre konserter i Globen under två dagar. Med på scenen har de Gävle symfoniorkester och flera av låtarna har arrangerats om för att passa en symfoniorkester. Det är sannolikt inte det sista världen har hört av varken Weeping Willows eller Magnus Carlson som soloartist. Om det finns någon eller några fler musikgenrer kvar för bandet att undersöka och influeras av går bara att sia om.